Heb je het gevoel dat je vastzit in je huidige baan? Voelt elke werkdag als een herhaling van dezelfde saaie routine? Of weet je dat je meer kan, ook al weet je nog niet precies wat dat is?
Dan is het misschien tijd voor een carrièreswitch! Maar hoe zorg je ervoor dat je deze keer écht de juiste keuze maakt?
Geen zorgen, ik help je op weg met deze 7 tips om het pad van een carrière die echt bij je past te wijzen en je naar jouw ideale baan te leiden.
Hulp bij het vinden van de juiste baan
Tip 1: Ontdek Wie Je Werkelijk Bent
Om een succesvolle carrièreswitch te maken, is zelfkennis essentieel. Het gaat niet alleen om wat je nu doet, maar om wie je diep vanbinnen bent. Wat zijn je waarden, je verlangens en diepste intenties?
Waarom is deze stap van hulp bij je carrièrekeuze?
Zelfinzicht helpt je bij het vinden van een carrière die echt bij je past. Het helpt je te begrijpen wat je drijft, wat je gelukkig maakt en waar je kracht ligt. Zonder deze kennis loop je het risico om weer in een baan te belanden die je niet vervult.
Veel mensen kijken naar de mogelijkheden om hen heen en proberen daaruit te achterhalen wat bij hen past, dat heb ik ook lang gedaan.
Terwijl ik nu zie dat ik pas succesvol mijn richting vond toen ik me op mezelf richtte.
Een verhouding van 80% focus op jezelf (het gaat namelijk om de carriere die past bij JOU!) en 20% op de wereld om je heen blijkt ideaal. Deze verhouding zul je ook terugzien in de tips die ik hier geef.
Hoe pak je dit aan?
Neem de tijd om na te denken over je leven, je ervaringen en wat echt belangrijk voor je is. Meditatie, journaling en diepgaande gesprekken met anderen kunnen je helpen jezelf beter te begrijpen en je diepste motivaties en passies te ontdekken.
Blog gaat verder na de foto.
Dit proces heeft geen einde; er is altijd een diepere laag of een nieuw perspectief om te verkennen.
Hoe dichter je bij de kern komt, hoe meer je gevoel betrokken raakt.
Het vinden van woorden wordt dan moeilijker, maar het gaat vooral om het diepere weten dat je ervaart.
Kun je zo diep in jezelf komen?
Ik heb een stappenplan met uitgewerkte oefeningen en vragen per stap voor verdere verdieping. Er zit ook een audio oefening bij om je daar helemaal in te begeleiden, zodat je echt de diepte in kan. Het is helemaal kostenloos en je kunt er direct mee aan de slag.
Veelgemaakte valkuilen
Een veelvoorkomende fout is dat je zelfonderzoek te oppervlakkig blijft. Dat gebeurt door enkel je cognitieve deel te raadplegen, dus wanneer je er alleen maar over nadenkt.
Daar blijft je begrip beperkt tot professionele vaardigheden, dagelijkse gewoonten of ingesleten voorkeuren.
Voor mij veranderde alles, toen ik mezelf ruimer begon te observeren, inclusief de lichamelijke ervaring - zoals voelen, horen, ruiken - zonder deze direct te interpreteren.
Dat leerde ik met de juiste hulp, van iemand die daar al verder geoefend in is.
Klaar voor een Carrièreswitch, maar wat?
Tip 2: Ontdek je talenten
Je onderbewustzijn herbergt een schat aan inzichten en talenten die er zijn om jouw te helpen op je reis in dit leven en dus ook in je werk.
Een diepe duik in jezelf helpt om verborgen talenten te ontdekken.
Je hebt misschien talenten die je nog niet volledig hebt ontdekt of benut. Deze verborgen schatten staan te popelen om je te helpen, maar kunnen pas aan de slag als jij ze toelaat.
Waarom bieden je talenten hulp bij het vinden van de juiste baan?
Het kennen van je talenten stelt je in staat om een carrière te kiezen die je natuurlijke vaardigheden en sterke punten benut.
Dit zorgt ervoor dat je jouw unieke waarde leert kennen en daarmee écht onderscheidend bijdraagt aan de wereld.
Dan voeg je echt waarde toe, wat leidt tot hogere prestaties en meer voldoening.
Hoe werkt deze stap?
Neem tijd om stil te staan en wordt je bewust van de dingen die je op dit moment waarneemt. Zonder daar verder iets mee te doen. Observeer zo enkele minuten wat er gebeurt als jij niets doet.
Vanuit deze rust kun je jezelf de vraag stellen: "Wat doe je van nature goed? Wat geeft je energie en voldoening?"
Blog gaat verder na de foto.
Observeer wat er gebeurt na het stellen van de vraag, zonder erover na te denken. Misschien word je ongeduldig of voel je weerstand. Misschien komt er een inzicht.
Door je zo open te stellen, krijg je inzicht in je talenten.
Veelgemaakte valkuilen
Natuurlijk kunnen er stemmetjes op komen die je laten twijfelen of je wel talent hebt, en of je het wel mag inzetten, of goed genoeg kan.
Die heb ik ook.
Maar die laat ik niet meer aan het roer van mijn leven. Die valkuil trap ik niet meer in.
Zo gun ik elk talent om zich in een eigen tempo te ontwikkelen en ontdek steeds weer nieuwe manieren om hun potentieel toe te passen, waardoor ze vóór me gaan werken.
Tip 3: Ontdek je WHY
Je zielsmissie is je diepere drijfveer, je bestaansreden, ook wel je WHY of purpose genoemd. Het kennen van je 'WHY' geeft je richting en motivatie. Dit gaat verder dan oppervlakkige doelen; het gaat om wat je werkelijk drijft en waar je gepassioneerd over bent.
Waarom biedt deze stap hulp bij je carrièrekeuze?
Het kennen van je 'WHY' helpt je om betekenis en doel te vinden in je werk. Dit is van onschatbare waarde omdat het je helpt om door te zetten, zelfs in moeilijke tijden.
Als je een sterke, persoonlijke reden hebt voor wat je doet, is het gemakkelijker om door te gaan bij tegenslag en de moed te vinden om nieuwe dingen te proberen.
Hoe werkt deze stap?
Reflecteer op je leven en je ervaringen. Vraag jezelf af waarom je doet wat je doet en wat je echt belangrijk vindt. Dit kan betekenen dat je diep kijkt naar je passies, overtuigingen en doelen in het leven.
Wil je meer uitleg over hoe je deze eerste 3 stappen succesvol doet? Daarvoor heb ik een gratis stappenplan klaarstaan, waar in ik je aan de hand neem met een audio oefening, en verdiepende vragen die per stap.
Veelgemaakte valkuilen
Een veelgemaakte valkuil is het verwarren van je 'WHY' met je 'WHAT' of 'HOW'. Je 'WHY' gaat over je diepere redenen en motivaties, niet over de specifieke dingen die je doet of de manier waarop je ze doet.
Een andere fout is het kiezen van een 'WHY' die oppervlakkig of maatschappelijk gewenst is in plaats van iets wat echt uit jezelf komt.
Diepgaand advies voor je carrièrekeuze
Tip 4: Durf te dromen
Stel je voor dat je een toverstaf hebt en alles is mogelijk. Hoe ziet je leven er dan uit? Droom zonder restricties en wees niet bang voor de "ja, maar" stemmetjes die je creativiteit willen ondermijnen.
Waarom deze stap je carrièreswitch hulp biedt?
Dromen geeft je de vrijheid om je verbeelding te gebruiken en je leven voor te stellen zonder beperkingen. Dit helpt je om creatieve en inspirerende doelen te stellen die je echt motiveren.
Het is een kans om in te tunen op je hart, om buiten de gebaande paden te kijken en nieuwe mogelijkheden te verkennen.
Blog gaat verder na de foto.
Hoe werkt deze stap?
Creëer een rustige omgeving waar je kunt ontspannen en je geest de vrije loop kunt laten.
Stel je voor dat een jaar verder bent en dat alles in de tussentijd precies is verlopen zoals het zou willen zijn.
Stel jezelf dan de vraag "Als alles kan en mag, hoe ziet je leven en je werk er dan uit?". Wat doe je dan en met wie zou zijn. En merk ook op hoe je je erbij voelt.
Veelgemaakte valkuilen
Een veelgemaakte valkuil is te snel terugvallen op realisme en beperkingen. Het is belangrijk om jezelf de ruimte te geven om groots en gedurfd te dromen zonder meteen te denken aan alle redenen waarom het niet zou kunnen.
Een andere valkuil is het niet serieus nemen van je dromen.
Beschouw je dromen als waardevolle inzichten in wat je werkelijk wilt, en werk eraan om ze te realiseren.
Tip 5: Essentie van je dromen
Achter je dromen ligt een inentie, de reden waarom je dit wilt. Dat kan van alles zijn, van de wens om gewaardeerd te worden door een ander, gezien worden door je familie, je gezin de vakantie van hun leven bieden, de beste zorg voor je moeder kunnen bekostigen, een oplossing vinden voor het energie probleem, ....
Het mag zo groot of klein zijn als dat het werkelijk is. Wees je gewoon bewust van wat de achteliggende reden is.
Waarom deze stap hulp biedt bij het vinden van de juiste baan?
Het begrijpen van de essentie van je dromen helpt je om te zien wat je werkelijk nastreeft en waarom het belangrijk voor je is.
Dit geeft je niet alleen duidelijkheid over je doelen, maar ook de motivatie om ze te bereiken.
En het zorgt ervoor dat je je niet vast hoeft te zetten in een specifieke oplossing, maar dat je gefocust kunt blijven op wat echt belangrijk is en eenvoudig kunt bijsturen, zelfs als je onverwachte obstakels tegenkomt.
Hoe werkt deze stap?
Waarom wil je wat je droomt? Wat maakt dit mogelijk voor je? Waarom is dit belangrijk voor je? Stel jezelf die vragen, word stil en voel wat er gebeurt. Door jezelf herhaaldelijk af te vragen waarom iets belangrijk voor je is, kom je dichter bij de kern van je motivatie.
Veelgemaakte valkuilen
Een veelgemaakte valkuil is het accepteren van oppervlakkige antwoorden. Het is belangrijk om door te gaan met vragen stellen totdat je echt de kern hebt bereikt van waarom iets belangrijk voor je is.
Een andere veelgemaakte fout is het negeren van tegenstrijdige gevoelens. Soms kunnen je dromen en je motivatie conflicteren; het is belangrijk om deze conflicten te erkennen en te zien wat de essentie van elk van hen is.
Vind je het fijn om eens met iemand te sparren over jouw volgende stap in je carrière? Ik kijk graag met je mee. Elke maand heb ik 3 gratis Droombaansessies beschikbaar, waarin ik geheel kostenloos met je meekijk wat in jouw situatie de beste volgende stap is op weg naar de baan waar je van droomt.
Met de hulp vind je écht de juiste baan voor jou
Tip 6: Check de mogelijkheden
Nu je weet wat je wilt, is het tijd om naar de buitenwereld te kijken. Verken wat de mogelijkheden zijn en check steeds bij jezelf wat je hiervan al kan en wat er nog nodig is. Gebruik zowel je verstand als je hart bij deze check-in.
Waarom is deze stap belangrijk voor het vinden van de juiste baan?
Het onderzoeken van de mogelijkheden helpt je om realistische en haalbare plannen te maken. Het is een kans om te zien wat er beschikbaar is in de buitenwereld en hoe dit aansluit bij je dromen en talenten.
Dit proces helpt je ook om eventuele missende vaardigheden of kennis te identificeren die je moet overbruggen.
Hoe werkt deze stap?
Maak een lijst van mogelijke carrières, banen of activiteiten die aansluiten bij je dromen en talenten. Bezoek websites, lees artikelen, spreek met mensen in die sectoren.
Blog gaat verder na de foto.
Voel goed bij jezelf bij elke optie: opent je hart zich of voel je weerstand? Noteer je bevindingen. Het schrijven is een extra mogelijkheid om je bewust te worden van wat een optie bij je oproept.
Veelgemaakte valkuilen
Beperk je opties niet door vooroordelen of angst voor het onbekende. Sta open voor nieuwe mogelijkheden en laat je niet afschrikken door het onbekende.
Een andere veelgemaakte fout is het negeren van je intuïtie. Je hart geeft je waardevolle inzichten over wat wel of niet bij je past. Als je dit niet gewend ben, geef jezelf dan de tijd om het weer te leren.
Luisteren naar je hart is een vaardigheid die we allemaal hebben, maar net als met de spieren, als je ze niet gebruikt dan worden ze slap. Met de juiste training, geduld en blijven oefenen wordt je intuïtie weer toegankelijk voor je.
Tip 7: Bevrijd je van barrières
Nu is het tijd om echt actie te ondernemen. Je weet wie je bent, wat je kan, wat je wil en waarom je het wil. De laatste stap is om jezelf te bevrijden van barrières die je tegenhouden.
Waarom je dit niet kan missen bij jouw carrièreswitch?
Het overwinnen van barrières is essentieel om je doelen te bereiken en je droombaan te vinden. Angst, onzekerheid en zelftwijfel kunnen je ervan weerhouden om actie te ondernemen en je potentieel te realiseren.
Door deze barrières te overwinnen, kun je met vertrouwen en vastberadenheid vooruitgaan.
Hoe werkt het?
Het proces van het overwinnen van barrières vereist zelfbewustzijn en moed. Dit betekent dat je je angsten onder ogen moet zien en strategieën moet ontwikkelen om ze te overwinnen.
Veelgemaakte valkuilen
Onderschat de impact van interne barrières niet. Angst en twijfel kunnen krachtig zijn, en het is belangrijk om ze serieus te nemen en actief aan te pakken.
Een andere valkuil is om te denken dat je alles alleen moet doen. Het zoeken van hulp en ondersteuning is cruciaal voor succes.
Mijn omslag naar het vinden van mijn ideale baan kwam toen ik (eindelijk) begeleiding zocht van een coach, om juist de moeilijke stukken in mezelf aan te kijken en zo te zien dat er eigenlijk heel veel waarde in zit. Dat kon ik niet alleen, omdat de essentie van de barrieres verscholen lag in mijn blinde vlekken. En die, kon ik dus zelf niet zien.
Samenvatting: advies voor een succesvolle carrièrekeuze
Het maken van een carrièreswitch is een diepgaand proces van zelfontdekking en actie. Door deze 7 stappen te volgen, kom je dichter bij de kern van wie je bent en wat je werkelijk wilt in het leven.
Vergeet niet dat het een reis is, en dat elke stap je dichter bij je droombaan brengt.
Vond je deze tips waardevol en ben je benieuwd of een samenwerking met mij aan je zijde je naar de baan van je dromen kan brengen? Plan dan een gratis DroombaanSessie, waarin we ontdekken wat voor jou nu de beste volgende stap is naar een vervullende carriere.
Veel succes op jouw pad naar de carrière die bij je past!
Liefs,
Judith
Over Judith
Down-to-Earth Spiritual, Coach en Levenskunstenaar. Aan 1001 identiteiten geproefd. Voorlopige conclusie dat ze alles is, maar het kan ook niets zijn ;-) | Droombaan Coach | MissieMentor. Gevoelig, enthousiast, eigenwijs. Ik help wie voelt dat het tijd is om te doen waarvoor ze hier is, maar niet weet hoe.
Samenwerken:
Gratis Stappenplan (3 Tips om jouw Droombaan te creëren)
Gratis Sessie (persoonlijke tips in 30 min 1:1 online sessie)
Coaching: Droombaan Droomleven (naar betekenis vol werk in 2 maanden)